چرخه عملیات DevOps

چرخه عملیات DevOps و مراحل توسعه و تولید نرم افزار

چرخه عملیات DevOps و مراحل توسعه و تولید نرم افزار

چرخه عملیات DevOps چگونه است؟

در این مقاله با مراحل DevOps و ابزار کاربردی آن آشنا میشوید.

DevOps به عنوان یک پروسه پر سرعت و سریع بین عملیات و توسعه تعریف شده است که از ابتدا تا مرحله نهایی که محصول تولید میشود، توسط تیم توسعه دهنده و مهندسان عملیاتی انجام میشود.

چرخه زندگی DevOps

پیشنهاد میشود که قبل از شروع یادگیری DevOps آن را به خوبی درک کنید و معنی و مفهوم آن را یاد بگیرید و با چرخه عملیات آن آشنایی کامل داشته باشد.

در صورتی که به خوبی با DevOps آشنا نشده باشید در بین آموزش و انجام کار توسعه سردرگم و گیج می شوید.

مراحل چرخه عملیات DevOps :

1. Continuous Development (توسعه مداوم)

در این فاز یا مرحله برنامه ریزی و کدگذاری نرم افزار انجام میشود. ابتدا ظاهر و شکل کلی پروژه در مرحله برنامه ریزی تصویب و انتخاب میشود. سپس توسعه دهندگان کار توسعه کد های برنامه را شروع می کنند. برای برنامه ریزی یک برنامه به هیچ یک از ابزارهای DevOps نیاز نیست، اما برای حفظ و نگهداری کد ها ابزارهای گوناگونی وجود دارد که به راحتی می توانید از آنها استفاده کنید.

2. Continuous Integration (یکپارچه سازی مداوم)

مرحله ای که در آن یکپارچه سازی انجام میشود قلب چرخه زندگی DevOps محسوب میشود. در این مرحله توسعه دهندگان به طور مداوم در حال ایجاد یک سری تغییرات در سورس کد ها هستند که این کار میتواند هم به صورت روزانه و هم به صورت هفتگی انجام شود. با یکپارچه سازی مداوم هر زمان که یک کامیت (commit) ساخته میشود و یک مشکل به وجود می آید می توان  فورا آن را تشخیص داد. ساختمان کد به طور کلی شامل تست کردن واحدها، تست یکپارچه، بررسی و بسته بندی کدها است. نیاز است که کد های پشتیبانی به طور مداوم با کدهای جدید یکپارچه و ادغام شوند و به روز رسانی شوند. از این رو برای حل این مشکل و بالا بردن سرعت انجام کارها از پروسه توسعه مداوم نرم افزار استفاده میشود. به روزرسانی کد ها باید به طور مداوم و آرام یکپارچه سازی شود.

یکپارچه سازی مداوم DevOps

در مرحله یکپارچه سازی یک ابزار به نام Jenkins وجود دارد که در بین توسعه دهندگان بسیار محبوب و مشهور است. هر زمان که در مخزن کد تغییری ایجاد میشود و یا چیزی به روز میشود، ابتدا Git و سپس ابزار jenkins  آن تغییر را واکشی می کنند و یک کد را آماده استخراج میکنند. فایل اجرایی ساخته شده از نوع War یا jar است که در نهایت به سرور تست و تولید ارسال میشود.

3. Continuous Testing (تست کرن مداوم)

در این مرحله نرم افزار توسعه داده شده به طور مداوم تست میشود تا باگ های آن مشخص شوند. برای انجام تست های مداوم، از ابزارهای تست خودکار مانند TestNG, JUnit, Selenium,و … استفاده میشود. این ابزارها به مهندسین  اجازه میدهند که چند پایگاه کد را به صورت کاملا موازی تست کنند و مطمئن شوند که هیچ نقصی در عملکرد آن وجود ندارد. در این مرحله می توان از داکر کانتینر ها (Docker containers) برای شبیه سازی محیط نیز استفاده کرد.

ابزار Selenium کار تست خودکار را انجام میدهد و ابزار TestNG نیز گزارشات را تولید میکند. مرحله ی تست کردن را می توان با کمک یک ابزار یکپارچه سازی کامل به نام Jenkins ، به صورت کاملا خودکار انجام داد.

تست های خودکار در مصرف زمان صرفه جویی میکنند. در این مرحله تولید و تهیه گزارش یک امتیاز بزرگ محسوب میشود که وظیفه ی تست کردن عملیات و آپشن هایی که هنگام تست موفق نبوده اند را آسان تر میکند. همچنین می توانیم اجرای موارد آزمایشی را در زمان های از پیش تعیین شده، برنامه ریزی کنیم و بعد از تست کردن، کد به طور مداوم با کدهای موجود ادغام و ترکیب شود.

4. Continuous Monitoring (نظارت مداوم)

مرحله نظارت شامل تمام عوامل عملیاتی است که در پروسه DevOps انجام میشوند . در این مرحله برای شناسایی راحت تر موارد مشکل دار، اطلاعات مهمی راجب استفاده از نرم افزار ثبت میشود و با دقت پردازش میشود. معمولا، نظارت به صورت یکپارچه در قابلیت های عملیاتی نرم افزار،انجام میشود.

هنگامی که پروسه نظارت در موقعیت استفاده مداوم باشد، ممکن است به صورت پرونده های مستند سازی شده ایجاد شود و یا ممکن است داده هایی با مقیاس بزرگ درباره پارامترهای برنامه نیز تولید کند. خطاهای سیستم مانند غیرقابل دسترسی بودن سرور، کمبود حافظه و غیره در این مرحله برطرف می شوند و امنیت سرویس ها حفظ می شود و در دسترس می مانند.

5. Continuous Feedback (بازخورد مداوم)

با تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از عملکرد نرم افزار، یک برنامه به طور مداوم توسعه داده میشود و بهبود می یابد. این کار با قرار دادن  مرحله حساس بازخورد ثابت بین عملیات و توسعه نسخه بعدی برنامه فعلی نرم افزار انجام می شود.

تداوم، یک عامل اساسی در DevOps است زیرا مراحل غیر ضروری توسعه یک نرم افزار را حذف میکند و از آن برای پیدا کردن مشکلات و سپس تولید نسخه بهتر و به روز شده استفاده میشود.

6. Continuous Deployment (گسترش مداوم)

در این مرحله، کد در سرور های تولید گسترش می یابد و مطمئن شدن از صحیح بودن تمام کد های موجود در سرور ها یک امر ضروری است.

توسعه مداوم DevOps

کد جدید بطور مداوم گسترش می یابد و ابزارهای مدیریت پیکربندی، در اجرای سریع و مکرر نقش اساسی و مهمی دارند. در این مرحله از ابزارهای معروف مانند Chef, Puppet, Ansible, and SaltStack استفاده میشود.

ابزارهای کانتینر ساز نقش اساسی و مهمی در مرحله  گسترش دارند. Vagrant و Docker ابزارهای محبوب کانتینر ساز هستند که در این مرحله استفاده میشوند. این ابزارها به تولید سازگاری در محیط توسعه، مرحله بندی، آزمایش و تولید کمک می کنند. همچنین به آرامی به بزرگ کردن و کوچک کردن موارد کمک می کنند. ابزارهای نگهداری کانتینر، سازگاری را در محیط هایی که برنامه آزمایش، توسعه و گسترش می یابد، حفظ میکند. در خط تولید احتمال خطا یا شکست وجود ندارد زیرا همان بسته هایی که در محیط تست استفاده شده اند، کار توسعه و مرحله بندی را تکرار میکند از این رو اجرای برنامه را در کامپیوترهای مختلف نیز آسان می کند.

7. Continuous Operations (عملیات مداوم)

تمام عملیات DevOps بر اساس تداوم خودکار به همراه پروسه انتشار است که به سازمان امکان بالا بردن سرعت بازیابی مداوم را میدهد. از این رو تداوم یک عامل مهم در حذف مراحل DevOps که اغلب باعث منحرف شدن توسعه میشود. برای کشف مشکلات و تولید نسخه بهتری از محصولات به چند ماه زمان احتیاج دارد. با DevOps می توانیم هر محصول را، کارآمدتر کنیم و تعداد بیشتری از مشتریان را به محصولات کاربردی خود علاقه مند کنیم.

بستن