DevOps از ترکیب دو کلمه Development به معنی توسعه دهنده و Operations به معنی عملیات، تشکیل شده است. امروزه ترویج و گسترش پروسه های توسعه و عملیات به صورت تیمی، یک فرهنگ محسوب میشود.
DevOps مجموعه ای از عملیات آی تی است که برای توسعه و گسترش یک نرم افزار بکار میرود و به تیم ها امکان کنترل و مدیریت چرخه ی تولید یک برنامه را میدهد، DevOps گفته میشود. در واقع وظیفه اصلی آن افزایش همکاری ، هماهنگی و ایجاد تعامل بین تیم توسعه دهنده و عملیات است که این کار در سازمان ها باعث افزایش سرعت ارائه برنامه ها و سرویس ها میشود. همچنین به سازمان ها کمک میکند که به مشتریان خدمات بهتری ارائه دهند و با قدرت بیشتری در زمینه بازاریابی رقابت کنند.
امروزه DevOps به عنوان یک رشته ارزشمند برای برای کارهای تجاری،شرکت ها و سازمان ها محسوب میشود. زیرا به کمک آن میتوان تا حد زیادی کیفیت و سرعت ارائه برنامه ها را افزایش داد.
همچنین یک تغییر مهم و کاربردی در فرهنگ آی تی است که بر روی ارائه سریعتر سرویس ها به وسیله سریع ترین شیوه ها تمرکز کرده است.
سازمان هایی که در کسب و کار خود از فناوری DevOps استفاده میکنند شاهد 22% بهبود کیفیت در نرم افزار، 17% گسترش در نرخ برنامه ها، 22% افزایش در رضایت مشتریان و در آخر 19% افزایش درآمد و سود بعد از پیاده سازی و اجرای موفقیت آمیز این فناوری ارزشمند در سازمان خود بوده اند.
چرا از DevOps استفاده میشود؟
اگر هنگام انجام یک پروژه از فناوری DevOps استفاده نشود روال کار به صورت زیر خواهد بود:
- تیم توسعه و عملیات بصورت جداگانه کار می کنند و در انجام پروژه ها هماهنگی و تعامل زیادی ندارند.
- اعضای تیم به جای ساختن پروژه زمان زیادی را صرف طراحی، تست کردن و گسترش آن میکنند و مقدار زیادی از زمان خود را در این مرحله از دست می دهند.
- کدنویسی به صورت دستی برای تولید یک محصول معمولا خطاهایی را به دنبال خواهد داشت.
- تیم عملیات و کدنویسی جدول زمانی خاص خودشان را دارند و با هم هماهنگ نیستند که این کار باعث بیشتر شدن تاخیر میشود.
تاریخچه DevOps
- در سال 2009، اولین کنفرانس در گنت بلژیک (Ghent Belgium) با نام DevOpsdays برگزار شد. این کنفرانس توسط پاتریک دبویس (Patrick Debois) و با همکاری یک مشاور بلژیکی تاسیس و برگزار شد.
- در سال 2012، وضعیت گزارش DevOps توسط آلانا برون (Alanna Brown) در شهر Puppet راه اندازی و تاسیس شد.
- در سال 2014، وضعیت گزارش سالانه DevOps توسط نیکول فورسگرن (Nicole Forsgren)، جز هامبل (Jez humble)، جنه کیم (Gene Kim) و… منتشر شده است. همچنین آنها با همکاری یکدیگر توانستند پذیرش سریع تر DevOps را پایه گذاری کنند.
- در سال 2015، نیکول فورسگرن، جنه کیم و جز هامبل با همکاری یکدیگر DORA را تاسیس و پایه گذاری کردند. DORA مخفف عبارت (DevOps Research and Assignment) به معنی تحقیق و تخصیص DevOps میباشد.
- در سال 2017 نیکول فورسگرن، جنه کیم و جز هامبل سریعتر کردن ساخت و مقیاس گذاری سازمان ها به همراه بالاترین عملکرد را منتشر و تاسیس کردند.
ویژگی های معماری DevOps
1.خودکارسازی (Automation)
به طور کلی عمل خودکارسازی باعث صرفه جویی در مصرف زمان و افزایش بهره وری میشود که در نتیجه کار انتشار سریع تر انجام میشود. زمانی که یک محصول سریع تر انتشار پیدا کند می توانید سریع تر اشکالات آن را شناسایی و به راحتی رفع کنید. به صورت کلی عمل خودکارسازی ، میزان تولیدات را گسترش میدهد.
2.همکاری (Collaboration)
تیم توسعه و عملیات به عنوان یک تیم DevOps با یکدیگر همکاری میکنند که با افزایش بهره وری تیم ها، فرهنگ کار تیمی بهبود میباد که باعث تقویت مسئولیت پذیری و مالکیت نیز می شود. تیم ها مسئولیت های خود را تقسیم می کنند و با هم بر روی همگام سازی آن کار میکنند که این کار هم باعث گسترش و افزایش سرعت تولید میشود.
3.یکپارچه سازی (Integration)
برنامه ها نیاز دارند که با بقیه اجزای محیط، متحد و یکپارچه شوند. در فاز یا مرحله یکپارچه سازی کدها با عملکردها و توابع جدید ترکیب می شوند و بعد از آن تست میشوند. یکپارچه سازی و تست کردن مداوم باعث توسعه و تولید محصولات به صورت مداوم میشود. فرکانس یا نرخ انتشار و micro-service ها باعث ایجاد چالش های عملیاتی مهم میشوند. برای حل این نوع مشکلات، کار یکپارچه سازی و ارائه مداوم انجام میشود محصول در هنگام اجرا سریع تر، ایمن تر و مطمئن تر باشد.
4.مدیریت پیکربندی (Configuration management)
مدیریت پیکربندی مطمئن میشود که برنامه ها فقط با منابعی که مربوط به محیط خودشان است ارتباط و تعامل داشته باشند. فایل های پیکربندی می توانند در هنگام توسعه نوشته شوند و یا می توانند در یک زمان با هم بارگذاری شوند. که این کار بستگی به محیطی که قرار است در آن اجرا شود دارد.
مزایا استفاده از DevOps :
- DevOps یک رویکرد عالی برای توسعه و گسترش برنامه هاست.
- برای بهبود و بیشتر کردن رشد تجارت، سریعتر به تغییرات بازار پاسخ می دهد.
- با کاهش زمان ارائه نرم افزار و هزینه های حمل و نقل، سود تجاری را افزایش میدهد.
- برای توسعه و ارائه محصول با کیفیت، روند و پروسه توصیفی (descriptive) را پاک میکند.
- رضایت و تجربه مشتریان را بیشتر میکند.
- همکاری را ساده میکند و تمام ابزارها را در cloud قرار میدهد تا در دسترس مشتریان باشد.
- DevOps به معنی مسئولیت جمعی است که باعث تعامل و بهره وری بهتر تیم میشود.
معایب استفاده از DevOps :
- DevOps حرفه ایی یا توسعه دهندگان خبره و کاربلد خیلی کم در دسترس هستند.
- کار توسعه با این تکنولوژی خیلی گران است.
- استفاده از این تکنولوژی جدید در صنایع، کار مدیریت کوتاه مدت را سخت میکند.
- نداشتن دانش کافی در زمینه DevOps، در یکپارچه سازی مداوم پروژه های خودکارسازی باعث ایجاد مشکل میشود.
برای یادگیری راحتر و سریعتر DevOps بهتر است که یک اطلاعات کلی از لینوکس و حداقل یک زبان اسکریپت نویسی داشته باشید.