هر شبکه توزیع محتوا از لحاظ جغرافیایی، گروهی از سرورهای توزیع شده محسوب میشود که با نزدیک کردن محتوای وب به موقعیت کاربران، سرعت توزیع و Delivery آنها را افزایش می دهد. مراکز داده در سراسر جهان هنگام ذخیره سازی از caching (پروسه ای که به طور موقت کپی فایل ها را ذخیره می کند)، استفاده می کنند. می توانید از طریق یک سرور که به شما نزدیک است، سریعتر از یک دستگاه یا مرورگر مجهز به اینترنت، به آیتم های مورد نظر خود دسترسی پیدا کنید. پروسه ذخیره سازی کش در CDN ها، مواردی همچون وب پیج ها، ایمیج ها و ویدیو ها را در یک سری پروکسی سرور که نزدیک به موقعیت مکانی شماست، ذخیره می کنند.
CDN ها امکان می دهند تا بدون نیاز به صبر کردن برای بارگذاری محتوا، بتوانید کارهایی مانند تماشای فیلم، دانلود نرم افزار، بررسی موجودی حساب بانکی، ارسال یا خرید از رسانه های اجتماعی خود را انجام دهید.
منظور از CDN چیست ؟
در واقع CDN را باید به چشم یک ATM دید. در هر جایی که دستگاه ATM باشد، از پول استفاده بیشتری میشود. بدون نیاز به انتظار کشیدن در صف های طولانی بانک می توان به راحتی در مناطق مختلف به دستگاه های خودپرداز یا ATM دسترسی داشت. CDN ها نیز به همین شکل هستند.
سرویس های CDN برای حل مشکل شلوغی ناشی از ارائه زیاد محتوا در شبکه های وب، مثل گرافیک و ویدیو از طریق اینترنت، درست مثل یک ترافیک ارائه شده اند. شبکه های توزیع محتوا، کار دریافت محتوا از سرورهای مستقر در مرکز به کاربران مجزا را به پروسه ای ساده تر تبدیل کرده اند.
CDN ها در حال حاضر به گونه ای رشد کرده اند و محتویات و پروسه های بسیاری را ساپورت می کنند. مانند:
- متن
- گرافیک
- اسکریپت ها و فایل های رسانه ای
- دانلود نرم افزار
- داکیومنت ها
- پورتال ها
- تجارت الکترونیک (ecommerce)
- رسانه های پخش مستقیم
- پخش ویدیو درخواستی
- سایت ها و رسانه های اجتماعی
CDN ها می توانند از وب سایت ها در برابر عوامل مخرب (DDOS) و تهدیدات امنیتی مثل حملات توزیع شده سرویس ها، محافظت بیشتری کنند.
روال کار شبکه های توزیع محتوا به چه شکل است ؟
ماموریت اصلی CDN، کاهش تاخیرات است. منظور از تاخیرات، تاخیر های آزار دهنده ای است که هنگام تلاش برای دسترسی به یک وب پیج یا ویدیو قبل از دانلود کامل آنt بر روی سیستم خود تجربه می کنید. اگر چه بر حسب میلی ثانیه اندازه گیری میشود، اما ممکن است برای همیشه احساس شود. حتی گاهی ممکن است منجر به load error یا time-out شود. CDN های بزرگتر و گسترده تر می توانند با نزدیک کردن هر چه بیشتر محتوا به کاربر نهایی، مطالب را سریعتر و با اطمینان بیشتر ارائه دهند.
فرض کنید آخر هفته است و می خواهید یکی از قسمت های تازه منتشر شده یک سریال را پخش کنید. CDN در شبکه خود یک سرور بهینه را برای ارائه آن ویدئو پیدا می کند. معمولا آن سروری که انتخاب می شود، نزدیکترین سرور به موقعیت مکانی شماست. این فایل ها ذخیره می شوند و برای سایر درخواست های کاربر در همان منطقه جغرافیایی در سرور شبکه توزیع محتوا باقی می مانند. اگر محتوای درخواستی شما در دسترس نباشد و یا قدیمی باشد، سرویس CDN محتوای تازه واکشی شده را برای پاسخ به درخواست های بعدی ذخیره می کند.
توزیع محتوای وب سایت یکی از وظایف CDN ها میباشد. در واقع CDN ها محتویات متنوعی را ارائه می دهند که شامل موارد زیر میشود :
- ویدیو با کیفیت 4K و HD
- فایل های صوتی
- دانلود نرم افزارها مثل برنامه و بازی های گوشی
- به روز رسانی سیستم عامل و …
به طور بالقوه هرگونه داده ای که قابل دیجیتالی شدن است، می تواند از طریق شبکه توزیع محتوا، ارسال و دریافت شود.
میزبانی یا هاست CDN چیست ؟
لازم است بدانید که CDN ها، هاست یا میزبان وب محسوب نمی شوند و آیتم ها را با آخرین مایل بین مصرف کنندگان توزیع نمی کنند. سرورهای شبکه توزیع محتوا از نظر جغرافیایی، در هر جای جهان قرار دارند. از آنها برای ذخیره محتوا در نزدیکترین نقطه به کاربران و ISP های آنها در هر جا و مکانی استفاده میشود. این ذخیره سازی موقتی محتوا در لبه شبکه (network edge) باعث کاهش تاخیرات میشود. از این رو محتوای یکسانی را برای دسترسی کارآمدتر به چندین کاربر ارائه می دهد.
هاست CDN ها، برای اپراتورهای شبکه حکم ارائه دهندگان خدمات بی سیم یا حامل های شبکه تلفن همراهی دارند که در تلاش برای پاسخ به درخواست های بی پایان برای ویدیوهای آنلاین هستند. در واقع یک پلتفرم هاست CDN، می تواند یک راه حل بسیار موثر و مقرون به صرفه برای رقابت نیز باشد. یک شبکه توزیع محتوا می تواند اپراتور ها را قادر سازد تا یک تجربه آنلاین سریع، ایمن و قابل اعتماد با کیفیت ثابتی که مردم در هر دستگاه مجهز به اینترنت انتظار دارند را ارائه دهند.