آیا تا به حال از خود پرسیدهاید که سرور ابری اختصاصی(private cloud server) چیست؟
آیا تفاوت بین رایانش ابری اختصاصی (private cloud computing) و میزبانی ابری اشتراکی یا عمومی (Public Cloud Server) را میدانید؟
در این مقاله به بررسی رایانش ابری اختصاصی یا سرور ابری اختصاصی و میزبانی یا هاستینگ ابری اشتراکی می پردازیم. با خواندن این تفاوت ها به طور کامل متوجه خواهید شد که برای کسب و کار خود کدام یک از این سرویس ها راه حل بهتر و متناسب با نیاز شما خواهد بود. با ما همراه باشید.
رایانش ابری دارای مزایای متنوعی برای سازمان ها میباشد اما همانند سایر فناوری های جدید و قدرتمند، ممکن است باعث سردرگمی افرادی شود که به دنبال استفاده از خدمات ابری هستند.
سازمان ها برای مهاجرت به سرویس های ابری و بهره مندی کامل از تمامی قابلیت های این محیط باید تصمیمات مهمی اتخاذ کنند.
در مرحله اول باید تصمیم بگیرید که از چه نوع محیط ابری استفاده کنید.
در حالی که برخی از شرکت های بزرگ و معروف ارائه دهنده خدمات ابری اشتراکی در مقیاس وسیع و گسترده هستند، اما برای بسیاری از سازمان ها استفاده از یک سرویس ابری اختصاصی انتخاب و گزینه مناسب تری می باشد.
پس بیایید با تعاریف رایانش ابری cloud computing و اینکه تفاوت سرور ابری اشتراکی public cloud server و سرور ابری اختصاصی private cloud server چیست، شروع کنیم.
رایانش ابری چیست؟
به گفته مجله (PC magaxine)، در حوزه محاسبات، ابر(Cloud) به “ذخیره و دسترسی داده ها و برنامه ها از طریق اینترنت به جای هارد کامپیوتر” اشاره می کند. معمولا سرورهایی که داده ها را ذخیره و برنامه ها را اجرا میکنند توسط ارائه دهندگان خدمات ابری، میزبانی می شوند.
ابر اشتراکی چیست؟
ابر اشتراکی به عنوان “شیوهای از محاسبات که در آن قابلیت های مقیاس پذیری و انعطاف پذیری مجهز به فناوری اطلاعات، به عنوان خدمات به مشتریان خارجی از طریق اینترنت ارائه می شود.” تعریف شده است. این امر به طور کلی در مدل پرداخت به ازای استفاده paye per use و به عنوان یک محیط اشتراکی بین چند سرویس گیرنده multi-tenant ارائه می شود، به این معنی که ممکن است داده های چند سازمان مختلف در یک سرور فیزیکی یکسان قرار داشته باشد.
در حالی که ممکن است تصور کنید این امر میتواند باعث صرفه جویی در هزینه ها شود، اما همیشه اینگونه نیست. در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
ابر اختصاصی چیست؟
سرور ابری اختصاصی یک محیط اختصاصی و ایمن است که با استفاده از مجازی سازی، از منابع چندین سرور استفاده می کند. این نوع ابر تنها برای سازمانهای منتخب در دسترس است که اطمینان می دهد این سازمان ها به اندازه کافی از یکدیگر جدا شدهاند. معمولاً هزینه استفاده از آن نیز به صورت ماهیانه پرداخت میشود.
یک ابر اختصاصی انعطاف پذیر باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود و دارای مزایای امنیتی و کنترلی زیادی می باشد. این مزایا برای مشاغلی که حجم کار و بارگزاری workload قابل پیش بینی یا الزامات سفارشی سازی دارند و یا مشاغلی که در صنایع تحت نظارت هستند، بسیار ارزشمند و مهم است.
5 مزایای استفاده از سرور ابر اختصاصی private cloud server:
پنج مزیت اصلی که سازمان ها می توانند با اجرای سیستم های فناوری اطلاعات خود در محیط اختصاصی سرور ابری بدست آورند عبارتند از: بهبود استفاده از منابع، کاهش هزینه ها، افزایش امنیت، تنظیم مقررات رگولاتوری و انعطاف پذیری بیشتر است.
1. بهبود استفاده از منابع
بسیاری از مزایای ابراختصاصی توسط فناوری مجازی سازی که زیربنای همه محاسبات ابری است ارائه می شود. مجازی سازی باعث استفاده بهتر کاربران ابر اختصاصی از منابع می شود، بدین معنا که با تغییر تقاضا از سرویس ها، حجم کار را می توان در یک سرور فیزیکی متفاوت پیاده سازی کرد. متناوباً، منابع اختصاص داده شده به یک سرور مشخص نیز می تواند برای تامین کردن نیازهای متغیر یک برنامه خاص تنظیم شود.
2. کاهش هزینه ها
انعطاف پذیری و بهبود استفاده از منابع، می تواند به سازمان ها در تضمین عملکرد برنامه خود کمک کند، همچنین هزینه ها را نیز با بهره گیری بیشتر از سرورهای خود کاهش می دهد. یک محیط ابر اختصاصی نه تنها باعث صرفه جویی در هزینه های استفاده از محیط های مرسوم می شود، بلکه برای برخی از سازمان ها، هزینه آن کمتر از یک ابر اشتراکی است.
عموماً هزینه کم، به عنوان اصلی ترین مزیت خدمات ابری اشتراکی تلقی می شود و بدون شک موجب صرفه جویی در هزینه برخی از سازمان ها می شود. برای مثال، شرکت Netflix در صنعت سختگیرانهای فعالیت نمی کند، عمدتاً دارای میزان مشخصی از حجم کار و بارگذاری است که استفاده از آن نیز به طور مداوم در هر منطقه زمانی در سراسر جهان دارای نوسان است.
با توجه به مطالعات اخیر، اگر محاسبات ابری اختصاصی بر روی ماشین مجازی(VMware) اختصاصی کاربر اجرا شود، برای بسیاری از مشاغل هزینه کمتری دارد. به دلیل هزینه های پنهان، از جمله پهنای باند شبکه، اغلب مشاغل تا زمان رسیدن صورتحساب، از کل هزینه مالکیتtotal cost of ownership(TCO) یک ابر اشتراکی مطلع نیستند. همچنین، تحقیقات نشان می دهد که 41 درصد از مدیران فناوری اطلاعات متوجه می شوند که هزینه ابر اختصاصی آنها بسیار کمتر از یک ابر اشتراکی مقیاس پذیر است. علاوه بر این، 24 درصد اعلام کردهاند که میزان بیمه پرداختی برای ابر اختصاصی خود، 10 درصد یا کمتر بوده است. این امر برای سازمانهایی که از دیگر مزایای ابر اختصاصی استفاده می کنند بسیار مناسب است.
3. افزایش امنیت
آمارهای امنیتی که محیط های ابری را ارزیابی می کنند به دلیل انتخاب روش های شناختی مختلف مانند گروه بندی محیط های داخلی و میزبانی محیط های ابر اختصاصی یا مقایسه محیط های مختلف بدون در نظر گرفتن انواع مختلف سازمان هایی که از آنها استفاده می کنند(در ادامه بررسی خواهیم کرد)، می تواند متناقض یا گمراه کننده باشد. با این حال، متخصصان فناوری اطلاعات دیدگاه روشنی دارند زیرا تحقیقات نشان می دهد 90 درصد آنها نگران امنیت داده ها و برنامه های کاربردی در ابرهای اشتراکی می باشند.
در نهایت کارشناسان امنیتی، استفاده از ابر اختصاصی را توصیه می کنند. زیرا مزایای امنیتی بیشتری نسبت به ابر اشتراکی دارد. در حالی که هر محیط ابری به آنتی ویروسی قوی و فایروال جهت محافظت نیاز دارد، یک ابر اختصاصی بر روی ماشین های فیزیکی خاصی اجرا می شود که تامین امنیت آن را آسان تر می کند. دسترسی به ابر با محیط ابر اختصاصی نیز ایمن تر است زیرا به جای اینترنت اشتراکی از طریق لینک های اختصاصی و ایمن شبکه قابل دسترسی است.
4. تنظیم مقررات رگولاتوری
محیط های ابری اختصاصی به دلیل دارا بودن مزایای امنیتی و کنترلی در بین سازمانهایی که نگران تنظیم و رعایت مقررات خود هستند از محبوبیت زیادی برخوردار است. دلیل دیگر آن این است که ارائه دهندگان خدمات ابرهای اختصاصی میزبانی شده می توانند به عناصر مهم سازگاری مانند میزبانی سازگار با HIPAA و میزبانی سازگار با PCI کمک کنند. برخی از سازمان ها ممکن است چارهای جز استفاده از یک ابر اختصاصی برای استفاده از مزایای رایانش ابری و رعایت قوانین نداشته باشند.
5. انعطاف پذیری بیشتر
سازمان هایی که از یک سیستم پیش فرض قدیمی مهاجرت می کنند، اغلب به سختی می توانند حجم کار خود را در ابر اشتراکی به کار گیرند، زیرا نمی توان آن را برای پشتیبانی از هر برنامهای مورد سفارشی سازی قرار داد.
مهاجرت موفق به محیط جدید جهت دستیابی به مزایای موردنظر بسیار مهم است. میزان موفقیت بیشتر مهاجرت به ابرهای اختصاصی یکی دیگر از عوامل بالقوه TCO پایین تر نسبت به ابرهای اشتراکی است.
چه کسی باید از ابر اختصاصی استفاده کند؟
هنگامی که یک سازمان نیازها و اولویت های ابری خود را تعیین کرد، می تواند مشخص کند که آیا محاسبات ابری اختصاصی برای محیط فناوری اطلاعات مناسب است یا خیر.
سازگاری با الزامات HIPAA:
برای برخی سازمان ها، ابر اختصاصی تنها گزینه واقع بینانه برای اطمینان از رعایت مقررات خواهد بود. به عنوان مثال، HIPAA نیاز دارد که ePHI به گونهای ایجاد، دریافت، ذخیره و منتقل شود که محرمانگی، درستی و در دسترس بودن آن را تضمین کند.
امنیت و حفاظت از حریم خصوصی HIPAA با استفاده از قانون سلامت فناوری اطلاعات برای اقتصاد و سلامت بالینی(HITECH) گسترش یافته است.
استفاده از سرور قابل پیش بینی:
علاوه بر مواردی که دارای HIPAA یا سایر نگرانی های مربوط به پیروی از قوانین هستند، سازمان هایی که دارای منابع نسبتاً قابل پیش بینی وسازگار می باشند باید از یک ابر خصوصی استفاده کنند. این سازمان ها به احتمال زیاد میتوانند با استفاده حداکثری از منابع خود، هزینه ها را کاهش دهند. همچنین، کمتر احتمال دارد از انعطاف پذیری که یکی از نقاط قوت اصلی ابر اشتراکی است، نهایت استفاده را ببرند.
نیاز به انعطاف پذیری:
ابرهای اختصاصی نیز باید توسط سازمانهایی در نظر گرفته شوند که می توانند از افزایش انعطاف پذیری یک محیط مجازی بهره مند شوند. بسیاری از سازمان ها، (به ویژه در میان مشاغل بزرگ و متوسط) برنامه های کاربردی متفاوتی را اجرا می کنند که هرکدام بر روی سخت افزار خود کار می کنند.
مجازی سازی سرور که برنامه خاصی را اجرا می کند(مانند ایمیل)، به سازمان اجازه می دهد منابع موجود را افزایش یا کاهش دهد. این امر باعث بهبود عملکرد می شود، زیرا سرورهایی که از برنامه های کاربردی بیشتری استفاده می کند از قدرت محاسباتی و حافظه بیشتری نیز برخوردار می شوند.
همچنین این مسئله باعث صرفه جویی در هزینه ها نیز می شود، زیرا منابع افزایش یافته به جای اجاره یا خرید از سرورهای کمتر استفاده شده بهره می برد.
یک سازمان باید برای تعیین نحوه پیاده سازی ابر مورد نیاز خود موارد زیر را ارزیابی کند:
· میزان نیاز به انعطاف پذیری
· نیازهای امنیتی
· تنظیم مقررات
· هزینه
· برنامه های مورد استفاده
· محیط های مناسب
· ظرفیت های سازمانی
ارائه دهنده خدمات ابری با کیفیت که راهکارهای اختصاصی میزبانی شدهای را ارائه می دهند، می تواند به این ارزیابی ها کمک کرده و توصیه های خاصی را برای بهبود سازمان ارائه دهد.
آیا آماده پیاده سازی یک ابر اختصاصی هستید؟
خدمات و سرویس های هاستینگ و سرور مجازی ابری شرکت رابسانا، به شما عملکرد ابری را بر بستر زیر ساخت های سریع و امن سازمانی ارائه می دهد. مانند داشتن مرکز داده های شخصی خود که کاملاً مدیریت می شود، مهاجرت به آن آسان است، دارای ورود به سیستم شخصی است و بر روی یک مدل قیمت گذاری ساده و شفاف کار می کند که برای فروشندگان، نمایندگی ها و شرکت ها بسیار ایدهآل است.