مجازی سازی یا Virtualization چیست؟
به پروسه تبدیل یک سرور فیزیکی به چند سرور مجازی، مجازی سازی گفته می شود. مجازی سازی به مشاغل امکان اجرای چندین برنامه در چندین محیط که در یک سرور فیزیکی قرار دارند را می دهد.
به عنوان مثال اگر در گذشته قصد مجازی سازی چهار برنامه کاربردی داشتید، به چهار گیگابایت حافظه و 16 گیگابایت فضای دیسک مجزا نیاز داشتید.
در حالی که امروزه می توان با یک سرور با مشخصات 16 گیگابایت حافظه و 64 گیگابایت فضای دیسک، چهار برنامه را به صورت مجزا و اختصاصی مجازی سازی کرد.
مزایای استفاده از مرکز داده های مجازی (VDC)
همانطور که می توان سرورهای خصوصی را مجازی سازی کرد، امکان مجازی سازی مراکز داده هم وجود دارد. در یک مرکز داده مجازی، می توان تمام سرورهای فیزیکی یا منابع ابری را مجازی سازی کرد. این کار باعث ارائه فناوری پیشرفته تر به همراه مزایای مختلف به مشاغل می شود.
امروزه خیلی کم پیش می آید که کسی به فکر مجازی سازی سرور فیزیکی یا مرکز داده منطقی باشد. با توجه به اینکه مرکز داده های مجازی، گزینه های سودمندتری محسوب می شوند، بیشتر از آنها استفاده میشود.
در ادامه به بررسی 5 مزیت اصلی مرکز داده های مجازی می پردازیم.
1.بازگشت سرمایه گذاری (Return on Investment)
برای استفاده از منابع موجود در یک ماشین فیزیکی، از فناوری مجازی سازی استفاده می شود.
بازده منابع مرکز داده های مجازی، همانند یک سرور فیزیکی است. یعنی می توان آن را برای اجرای چهار ماشین یا حتی بیشتر، مجازی سازی کرد. علاوه بر آن یک مرکز داده مجازی، منابع مورد نیاز شما را بدون نیاز به پرداخت هیچ گونه هزینه سخت افزاری یا مصرف برق ارائه می دهد.
اهمیت وجود ROI یا بازگشت سرمایه گذاری در یک مرکز داده مجازی، به طور چشمگیری بالاتر از ایجاد و مدیریت rack ها در یک سرور فیزیکی است.
rack چیست؟
rack data center یک چهارچوب فولادی-الکترونیکی است که برای قرار دادن سرورها، دستگاه های شبکه، کابل ها و سایر تجهیزات محاسباتی مرکز داده طراحی شده است. این ساختار فیزیکی امکان قرارگیری و همگام سازی تجهیزات را در داخل مرکز داده فراهم می کند.
2.کاهش هزینه نگهداری و مدیریت
مجازی سازی، تخصیص منابع را در سرورهای مجازی موثرتر میکند. در نتیجه هزینه نگهداری و مدیریت آن سرورها به حداقل ممکن می رسد.
علاوه بر کاهش هزینه نگهداری و مدیریت سرورها، در هزینه های فضای فیزیکی، انرژی، امنیت، اتصال و قدرت ادمین های سرور و شبکه نیز صرفه جویی میشود.
معمولا در بیشتر موارد، مراکز داده های مجازی به عنوان (Infrastructure-as-a-Service (IaaS ارائه می شوند. به این معنی که فقط لازم است که شما سیستم عامل را مدیریت کنید. تمام موارد مربوط به سیستم عامل از جمله سخت افزار و پهنای باند، توسط ارائه دهنده IaaS مدیریت می شوند. یعنی تیم شما به جای مدیریت یک مرکز داده، می تواند بر روی توانایی های اصلی تمرکز کند.
3.ساده سازی عملیات
یکی دیگر از مزیت های مجازی سازی مرکز داده، امکان مدیریت داده های یکپارچه به وسیله یک برنامه است. به طور خلاصه انجام اموری مانند تهیه و تامین سرورهای جدید، ایجاد و بازیابی نسخه های پشتیبان، مدیریت موجودی حساب و قابلیت کشف دستگاه بسیار ساده و راحت است.
به عنوان مثال، فقط با چند کلیک ساده می توانید به روز رسانی نرم افزار یا تهیه نمونه های جدید را دریافت کنید و نیاز نیست که از ابتدا با ماشین فیزیکی، این پروسه را شروع کنید.
4.امنیت پیشرفته (Enhanced Security)
سرورهای مجازی امنیت بیشتری را ارائه و عملیات تجدید نظر را سریعتر انجام میدهند. اما همیشه در مرکز داده های فیزیکی شرایط به این شکل نیست.
به عنوان مثال هنگام استفاده از سخت افزار فیزیکی هرگونه حادثه ایی مانند سیل یا قطع شدن برق رخ بدهد، رفع آن می تواند ساعت ها یا حتی روزها طول بکشد. در حالی که در مرکز داده های مجازی یا VDC، فقط با چند کلیک می توان یک تصویر از سیستم آسیب دیده را در اختیار ماشین مجازی جدید قرار داد و آن را رفع کرد.
علاوه بر این هنگام مجازی سازی سرور ها دیگر نیازی به نگرانی در مورد امنیت gate ها، lock ها و fence ها برای بالا بردن امنیت مرکز داده ها نیست.
5.انعطاف پذیری و سرعت عمل (Agility and Flexibility)
یکی دیگر از مزایای مجازی سازی مرکز داده، ارائه با ارزش ترین ویژگی یعنی قابلیت حرکت سریع کسب و کار هاست که به نام IT Agility نیز شناخته شده است.
اصلی ترین و مهم ترین مزایای استفاده از مجازی سازی مرکز داده ها:
- هزینه های مربوط به سرمایه سرورهایی که به زودی منسوخ می شوند، به OpEx منتقل و تکنولوژی آن بطور مرتب به روز می شود.
- یک موقعیت جدید با داشتن یک مرکز داده مجازی، می تواند در عرض چند دقیقه آنلاین شود.
- منابع و سرورهای دست نخورده در عرض چند دقیقه قابل تجدید و بازیافت هستند.